Sinds het uitbreken van het COVID19-virus hebben veel kerken en parochies ervaring opgedaan met online vieringen oftewel het streamen van kerkdiensten. Het lijkt erop dat deze vorm van vieren voorlopig niet meer weg te denken is. Om de kerken te helpen om deze manier van vieren te verbeteren slaan media productiehuis Nachtzon Media en De Zalige Zalm, bureau voor geloofscommunicatie, de handen ineen en lanceren gezamenlijk het Expertisepunt OnlineVieren.

Casper van Dorp van Nachtzon Media: “Verschillende kerken klopten al bij ons aan omdat ze hulp nodig hebben bij een goede cameravoering en regie. Je ziet dat kerken er behoefte aan hebben om hun online vieringen te verbeteren. Wij delen graag onze expertise als mediamakers met de lokale kerken.”

Sinds er weer openbare kerkdiensten toegestaan zijn, met een beperkt aantal kerkgangers, ligt de lat voor de lokale kerken hoog omdat veel vieringen zowel in de kerk als online te volgen zijn. Dat vraagt veel van voorgangers, voorzangers, mediateams en kosters. 

Laetitia van der Lans van De Zalige Zalm: “Livestreamen is geen dagelijks werk voor voorgangers en vrijwilligers. Het gaat om het doorgeven van de boodschap van de kerk, dus dat wil je zo goed mogelijk doen. Je ziet ook dat goede online vieringen goed bekeken worden. Meer dan ooit zijn er kansen om als kerk aanwezig te zijn bij mensen thuis.”

Het Expertisepunt OnlineVieren komt met een aanbod van advies, trainingen en content op het gebied van camera en geluid, regie voor online kerkdiensten, liturgie voor live streams, (s)preken voor camera’s en online vieren op hoogtijdagen.

Van Dorp: “Om ons aanbod te laten aansluiten bij de concrete behoeftes doen we op dit moment een veldonderzoek onder kijkers en makers van online vieringen door middel van een online enquête.”

Van der Lans: “De afgelopen 10 jaar hebben we landelijk een flinke kwaliteitsimpuls gegeven aan de kerkbladen, diezelfde ontwikkeling willen we nu helpen realiseren op het gebied van de livestreams.”

Het Expertisepunt OnlineVieren richt zich met zijn deskundigheid op het gebied van media, televisie, livestreaming, theologie, liturgie en geloofscommunicatie,  zowel op katholieke als protestantse kerken.